Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Стебельська Христина, користувач 1ua
Христина Стебельська
Тема: Цікаво у Вас дізнатися!

Валентино, дякую сердечно. Дуже цікаво!

Унікальні Ваші знання та робота, бо дарують людям пізнання.

http://1ua.com.ua/sm...\'>http://1ua.com.ua/sm...\'>

15 листопада 2009

Кузьмінська Валентина, користувач 1ua
Валентина Кузьмінська
Тема: Цікаво у Вас дізнатися!

А ще у нас в Кривоозерському р-ні в с. Курячі Лози зберігся звичай водити \'козу\' на Новий рік. Я пропоную ознайомитися з уривком зі сценки з \'козою\'

Циган: Та віддай, козак, мені козу свою так.

Козак: Цигану не віддам, цигану не віддам.

Циган: Та продай, козак, мені козу за п\'ятак.

Козак: Цигану не продам, цигану не продам.

Циган: Та даю, козак, за козу четвертак.

Козак: Згода, хай буде так. Згода, хай буде так.

Козак віддає козу цигану і відходить до гурту. Коза не хоче йти з циганом, падає мертвою. Циган здіймає кожух, дістає батіг і з погрозою підходить до козака. Козак жестом руки зупиняє цигана, підходить до кози і щось шепоче їй на вухо. Коза здіймається на ноги, кидається на цигана. Циган з циганкою утікають, за ними гониться коза... Пригода завершується веселим сміхом, жартами, танцями. На закінчення звучать поспівки та величальні пісні на честь Нового року.

14 листопада 2009

Кузьмінська Валентина, користувач 1ua
Валентина Кузьмінська
Тема: Цікаво у Вас дізнатися!

На Різдво, як Ви знаєте, виконують звичай колядування, славлення Христа. Лише у деяких селах Миколаївщини ще рожествують. Я навіть пам\'ятаю з дитячих років, як моя бабуся казала не Різдво, а Рожество. Колядувати та рожествувати ходять хлопці, дівчата, жінки, чоловіки з восьмикутною зіркою по закінченню спільної вечері роду, після 12 -ї години ночі. У с. Галицинівка чоловіки стукають у вікно та кажуть: \'Дозвольте Рожества\'. Господар відповідає: \'Заходьте, дозволяємо\'. Чоловіки співають тропар: \'Рожество твоє, Христос, Боже наш...\'. У Благодатному тропар співають жінки. А ще Миколаївщині зберігся звичай носити вечерю. Готуючи вечерю, мати споряджає дітей до хрещених батьків. У тарілку кладе кутю, прикрашає цукерками, яблуками та горіхами. Зверху кладе два калачі. Все загортається в хустину і діти несуть хрещеним. Стукають у двері, переступаючи поріг, хлопці знімають шапку та говорять: \'Добрий вечір, святий вечір! Тато та мама прислали до вас вечерю\'.

   Хрещена запрошує до хати, бере собі з вечері тільки один калач. Все інше залишає, і дає дарунки: свій калач, одяг, тканини, горіхи, гроші, яблука та інше.

14 листопада 2009

Стебельська Христина, користувач 1ua
Христина Стебельська
Тема: Цікаво у Вас дізнатися!
Валентино, підкажіть, як у Ваших краях люди шляхетно поздоровляють один одного з Різдвом. Мова не тільки про традиційне привітання \'Христос народився - Славімо Його\', а про особливі, неповторні, самобутні привітання. Якщо не згадаєте про Різво, то назвіть декілька  щоденних буденних привітань, можливо -  з гумором. Цікава Ваша робота - Ви багато читаєте і все про все знаєте найбільше. Дякую сердечно!

29 жовтня 2009


1




  Закрити  
  Закрити